Olijven speltbrood

Dit olijven brood is lekker bij de borrel met een spread of als hartige lunch met een plak kaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel en pers de knoflook tenen. Snijd de Kalamata olijven in kleine stukjes. Meng de karnemelk, water, olie, speltmeel, gist, suiker en zout in een kom tot een stevige bal. Voeg tijdens het mixen de knoflook, olijvenstukjes, paprikapoeder en tijm toe. Laat het deeg rusten onder een schone theedoek voor ongeveer 1 uur op een tochtvrije plek. Kneed vervolgens het deeg nog een keer goed door en laat het nogmaals voor 40 minuten rusten. Maak van het deeg de vorm die je voor het brood wil hebben. Dat kan een ronde bol zijn of een wat langwerpige vorm. Leg bakpapier op een bakplaat en leg hierop het deeg. Bak het olijvenbrood in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Lekker om te dippen in een goede olijfolie of besmeer een plakje brood met wat kruidenboter.

Eet smakelijk!

Serveertip

liever een notenbrood? Vervang de olijven dan door walnoten of hazelnoten.

Boodschappenlijst

  • 200 ml karnemelk
  • 100 ml water
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 500 gram speltmeel
  • 2 knoflook tene
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl tijm
  • 50 gram zwarte kalamata olijven
  • 1 el rietsuiker
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist

Ook lekker

Chocolade cheesecake muffins

Onze nieuwe favoriet! Heerlijke chocolade met een romige topping. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de cacao, tarwebloem en bakpoeder in een kom....

Aan de slag!

Zuurkooltaartjes

Lekkere kleine taartjes. Leuk als Hollands tapas hapje. Verwarm de oven voor op 200 ℃. Laat de deegplakjes ontdooien. Laat de zuurkool in een zeef...

Aan de slag!

Pompoenflapjes

Met pompoen kun je alle kanten op; soep, puree maar ook heerlijke flapjes. Verwarm de oven voor op 180 ℃. Voor het deeg: Schil de...

Aan de slag!